Kamillatea

chamomile tea on wooden table
Kamillatea

A kamilla (Marticaria chamomilla) az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény, amely a természetgyógyászatban évszázadok óta ismert és értékes szer, különösen az emésztőrendszerre gyakorolt görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása, valamint fájdalomcsillapító tulajdonsága miatt.

A kamillafőzetet elsősorban gyermekbetegségek esetén használják: gyorsan és hatékonyan enyhíti a gyomorfájást, és megnyugtatja a súró gyermeket. A kamilla szárított virágzatát számos felnőtt-betegségre is használják.

A kamilla szintén hatásos gyomor- és bélpanaszok, valamint menstruációs fájdalmak esetén. Külsőleg alkalmazva borogatás formájában is lehet használni bőrgyulladás, sebek, napégés, kötőhártya-gyulladás, szájüreg- és torokgyulladás ellen. A legjobban az a gyógytea esik, amelyhez a virágokat magunk gyűjtjük és szárítjuk. A kamilla júniusban és júliusban virágzik. Öszsegyűjtött virágait terítsük szét egy papaíron, és szárítsuk szellős helyen.

ÍGY KÉSZÍTÜNK KAMILLAFŐZETET

1 csésze forró vízbe tegyünk 1 kávéskanál kamillavirágzatot. A víz már ne forrjon, mivel így elpárolognának az illóolaj gyógyító összetevői. A lefedett teát ne áztassuk másfél percnél tovább.

Gyógyító hatás: A kamilla legfontosabb hatóanyagai illóoaljában taláhatók. Baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású, elősegíti a sebgyógyulást, enyhíti a fájdalmat, serkenti az emésztést. A főzetet és a tinktúrát külsőleg is alkalmazhatjuk sebekre, ekcémára és kötőhártya-gyulladásra.

Gyomor- és bélpanaszokra

A kamilla legfontosabb gyógyító hatóanyaga egy sötétkék ilóolaj: a kamazulén, amely más összetevőkkel – pl. keserőanyagokkal, kénnel és kalciummal – együtt enyhíti az emésztőrendszer gyulladásos betegségeit. A fájdalom csillapítására és az emésztés seítésére két héten keresztül mindennap igyunk 3-4 csésze főzetet. A teát ne igyuk hosszabb ideig nagyobb mennyiségben.

Görcsökre és puffadásra

A kamillában található flavonoidok megszüntetik a puffadást és enyhítik a görcsöket. Mivel a te ezeknek csak 60%-át tartalmazza, görcsök esetén tinktúra fogyasztása ajánlott.

ALKALMAZÁS

– Szempanaszok esetén – Fáradt szem, a szem fájdalma és kötőhártyagyulladás esetén segít a kamillás pakolás. Két vattadarabot nedvesítsük meg kamillafőzetben, és tegyük néhány percre a szemünkre. FigyeleM: A főzetben ne legyenek virágdarabok, mert irritálják a kötőhártyát.

– Gyulladásokra és szorongás ellen – Bőrgyulladás, szorongás és álmatlanság esetén segíthet egy kamillás fürdő. Egy kád fürdővízbe öntsünk egy liter főzetet. A fürdő egyszerre lazít és nyugtat. Este alkalmazzuk.

– Menstruációs panaszokra – Kamillatinktúrát használhatunk belsőleg emésztési problémákra, de menstruációs panaszokra is. 20 g kamillavirágzatot öntsünk le 100 ml alkohollal (70%). Hagyjuk állni egy hétig, szárjük le, és tölsük át egy sötét üvegbe. Adagolás: alkalmanként 10 csepp.

– Influenzára és köhögésre – Antibakteriális hatása révén vírusos megbetegedések és köhögés esetén segít, ha kamillvirágos párával inhalálunk. Két csésze kamillavirágot tegyünk két liter forró vízbe. Borítsunk a fejünkre egy törölközőt, és lélegezzük be a párát.

Figyelem: Szívbetegségek és keringési zavarok esetén ne alkalmazzuk! Torokfájás esetén hígítsunk fel egy rész tinktúrát három rész vízzel, és végezzünk toroköblítést.

GYÓGYÍTÓ TEAKEVERÉKEK

Hafájásra

– 30 g kamilla, – 20 g borsmenta, — 30 g kömény, – 20 g orvosi angyalgyökér

Emésztőrendszeri panaszok, pl. hasfájás és puffadás esetén a gyógynövénykeverék nyugtatja a tápcsatornát, és serkenti az emésztőnedvek kiválasztását.

Húgyhólyag – gyulladásra

– 30 g kamilla, – 30 g közönséges cickafark, – 40 g zsálya

A növények gyulladáscsökkentő hatóanyagai enyhítik a panaszokat, és csillapítják a fájdalmat. A teát ajánlott naponta nagy mennyiségben és hosszú időn keresztül fogyasztani, amíg a gyulladás el nem múlik.

Bőrpanaszokra

– 30 g kamilla, – 30 g gyermekláncfű, – 20 g édekömény, – 20 g vadárvácska.

Ez a gyógytea serkenti az anyagcserét. Segít megszüntetni a bőr gyulladásos elváltozásait, a tályogokat és a keléseket.