Hagyományos kínai orvoslás

Az igazi csí keveréke annak, amit az égből, a földből, a levegőből a vízből és a táplálékból nyerünk.

A tradicionális kínai orvoslás több ezer év felbecsülhetetlen értékű tapasztalatára támaszkodik. “A Sárga Császár belső könyve” az első jelentős forrás, amely ebben a témában napjainkig fennmaradt. Az időszámításunk előtti 5. és 3. század között íródott mű alapja az életenergia – kínai nyelven csí – áramlásába vetett hit. A csí természetes energia, az élet forrása, mely a szervezetünk működéséért felel. Megnyilvánul minden életfolyamatban: légzés és gondolkodás, a vér keringése és látása közben. Ha a csí energiából elegendő erőt merítünk, egészségesnek érezzük magunkat. Az energiahiány apátiát, életuntságot, ötlettelenséget, álmosságot, falánkságot és szorogást eredményezhet. Az energiaáramlás beindításának érdekében az orvosok különböző módszerek közül választhatnak. Az akupunktúra mellett alkalmazhatnak természetes gyógykészítményeket, táplálkozási tanácsadást, masszázst és akupresszúrát is. megelőző hatásúak a fizikai gyakorlatok, egyebek mellett a kínai torna, mint például a tajcsi vagy a csikung. A vizsgálathoz kétféle természetgyógyászati eljárást alkalmaznak: pulzus- és nyelvdiagnózist.

GYÓGYÍTÁS TERMÉSZETES ANYAGOKKAL

A kínai orvoslást gyakorló szakemberek minden beteg számára egyéni keveréket állítanak össze több mint kétezer természetes alapanyagból válogatva. A választékban a virágok és a különböző fakérgek mellett megtalálható az összezúzott rovarpáncél is.

A gyógyhatású szert kiadhatják tabletta, kenőcs, tapasz, tinktúra, fürdőadalék vagy főzet formájában.

Kezelés: A kínai orvoslásban a hangsúly a természetes gyógyszereken van. A terápiát akupresszúra, akupunktúra, masszázs és tornagyakorlatok egészítik ki. Gyakran társítanak különböző módszereket. A nyugati országokban egyre több orvos és terapeuta fordul a hagyományos kínai orvoslás felé. Ma már számos kórházban működnek együtt nyugati és kínai orvosok.

Hatás – A test mentén kijelölt pályákon (meridiánokon) futó csí életenergia elsősorban kétféle módon idézhet elő panaszokat. Ha nem elég a csí, a szervekbe nem jut elég energia, így működésük felborul. Ha a csí áramlása lelassul vagy elakad, fájdalom alakulhat ki. A kínai orvoslás tanítása szerint a kezelés helyreállítja a szervezetben a hiányzó energiát, és gondoskodik a csí újbóli áramlásáról. Ilyen módon a szervezet visszanyeri egyensúlyát, a paqnaszok elmúlnak.

A nyugati orvostudomány álláspontja – A nyugati orvostudomány az akupunktúrát és az akupresszúrát fájdalomcsillapításra és pszichoszomatikus panaszok enyhítésére javasolja alkalmazni. A tradicionális kínai gyógyászati alapanyagok hatásmechanizmusát azonban mind ez idáig nem vizsgálták kellő alaposságal.

ÉRDEMES TUDNI – Fordítsunk figyelmet a szervezetünk által küldött jelzésekre. Például arra, hogy éjszakánként mindig ugyanakkor ébredünk-e fel, vagy hogy a tüneteink meghatározott időpontokban jelennek-e meg; hogy rendszerint milyen ételeket kívánunk, és mi az, amit ki nem állhatunk. Ezek az apróságok értékes iránymutatást nyújthatnak a terapeutának.

A kínai orvoslás Nyugaton – A hagyományos kínai orvoslás eszközeit a nyugati országokban alkalmazzák belső szervi, pszichoszomtaikus és krónikus panaszok, valamint a fájdalom minden fajtájának kezelésére.

Vizsgálati módszerek

-Pulzusdiagnosztika: Az orvos eltérő nyomáserővel pulzust mér mindkét csuklónk három pontján. Megkülönböztetik a pulzus 28 típusát, amelyek infromációval szolgálnak az egyes szervek állapotáról.

-Nyelvdiagnosztika: A terapeuta a páciens nyelvét vizsgálja. A nyelv színe és alakja, továbbá a lepedék jellege alapján következtetéseket von le az egészségi állapottal kapcsolatban.

KEZELÉSI MÓDSZEREK

-Akupunktúra: A terapeuta stimulálja a csít, vagyis az energiapályák (meridiánok) mentén lévő egyes pontokon tűvel megszúrja a bőrt.

-Akupresszúra: Az akupunktúrás pontok ujjal történő finom masszírozása. Ez a módszer öngyógyításra is alkalmas.

-Természetes gyógyhatású anyagok: A keverékekhez ugyanúgy felhasználják az európai éghajlat jellegzetes növényeit – például a fokhagymát-, mint az egzotikus növényeket, amilyen a ginzeng. A keverékek granulátum vagy főzet formájában készülnek.

-Tui-na masszázs: A “tui-na” azt jelenti: “tolni és nyomni”. A masszázs e fajtáját főként izomfeszülés vagy idegbecsípődés esetén alkalmazzák.

-Csikung: az egyszerű fizikai gyakorlatok, valamint a légző- és koncentrációs gyakorlatok elsősegítik a csí áramlását.

-Tajcsi: A hagyományosan “árnyékboksznak” nevezett egészségügyi gyakorlatok formában tartják a testet, és szabályozzák a légzést.