Gyógynövény borogatások

Hatásos láz, fülgyulladás, torokfájás, hörghurut esetén; ajánlott az általános egészségi állapot javításához és az immunrendszer erősítéséhez.

A borogatás az egyik legegyszerűbb természetes gyógymód, amelyet a legkülönfélébb panaszok kezelése és az immunrendszer erősítése céljából önállóan is végezhetünk. Nagyon hatásos a legyengülést okozó betegségek, továbbá torokgyulladás, hörghurut esetén, de segíthet a húgyhólyag fertőzéses megbetegedésének kezelésében is. borogatásokat reumás panaszok enyhítésére szintén alkalmazhatunk.

A híres természetgyógyász, Sebastian Kneipp (1821-1897) gyógynövényekkel pl. mustármaggal, káposztával, hagymával és citrommal készített hideg és meleg borogatást.
A gyógynövényes borogatásokban számos növényt lehet felhasználni, melyek hatóanyagai a hideg és a meleg gyógyhatását erősítik. A citromfű friss levelei gyorsítják a sebes bőr regenerálódását, a bojtorján bőrkiütés ellen hatásos. A kutyabenge kérgének kivonata enyhülést hoz rühösség esetén, a csalánforrázat segít a pattanások és más bőrgyulladások kezelésében.

 ERRE KELL ÜGYELNI

  • Mielőtt a borogatást a bőrünkre tesszük, győződjünk meg arról, hogy megfelelő hőmérsékletű-e. Érintsük egy pillanatra a csuklónk belső részéhez.
  • A magas vérnyomású, szívelégtelenségben szenvedő és asztmás betegek a kezelés előtt konzultájanak az orvosukkal.
  • A mustárolaj, illetve a mustármag irritálhatja az érzékeny bőrt (kipirosodhat, hólyagok jelenhetnek meg rajta), ezeket az anyagokat ne alkalmazzuk közvetlenül a bőrön.

 

Terápia: Első rétegként tegyünk az érintett felületre egy megnedvesített vászonkendőt, amit hígított tinktúrában, forrázatban vagy frissen préselt gyümölcs-/zöldséglében merítünk meg, és tegyük rá a gyógynövényeket. Tekerjük be több réteggel (vászonkendő, puha gyapjúszövet). A kezelés 20-30 percig tartson. Napközben többször ismételjük meg.

Hatás – A kezelés során keletkező meleg felszabadítja a gyógynövények illóolajait, így fejthetik ki gyógyhatásukat. A gyógynövény kiválasztása a panasztól függ: a vöröshagyma és a kakukkfű felszaggatja a hörgőváladékot, és megkönnyíti felköhögését. A reumás panaszokat rozmaring, mezei virágok vagy réti kakukktorma enyhíti. A rozmaring ellazítja a görcsös izmokat. Az őrölt mustármag javítja a vérellátást, elpusztítja a baktériumokat és enyhíti a gyulladást. Az orbáncfű és az árnika izomhúzódás és izomszakadás, a reszelt torma és a mocsári molyűző végtag- és ízületi fájdalmak esetén ajánlott. A kamilla, a cickarak és a menta hasfájás ellen hatásos.

 ÉRDEMES TUDNI

Az árnikás borogatás segít rándulás és zúzódás esetén. Hígítsunk fel 1 rész árnikatinktúrát (gyógyszertárban kapható) 10 rész hideg vízzel. Nedvesítsünk meg a folyadékban egy kendőt, és készítsünk vele borogatást.

ALKALMAZÁS

Torokborogatás
Elsősorban mandula-, torok- és gégegyulladás esetén szokták alkalamzni. Egy vékonyra hajtogatott kendőt nedvesítsünk meg a megfelelő gyógynövényekből készült főzetben vagy forrázatban, vagy forrázatban, vagy tegyünk rá őrölt gyógynövényeket (pl. mustármagot), hajtsuk félbe a kendőt, és tekerjük be vele a nyakunkat.

Mellkasborogatás
A hűs, nedves mellkasborogatás – pl. kakukkfű forrázattal készítve – hörghurut és asztmás panaszok esetén felszaggatja a hörgőváladékot és csillapítja a köhögést.

Fülborogatás
A fülgyulladást enyhíti a feldarabolt vöröshagymával késült borogatás. Ezt gézhengerbe csavarva kell a fülbe
dugaszolni, hogy az illóolajok kifejthessék hatásukat, és egy sállal rögzíthetjük.

AZ EGÉSZ TEST BOROGATÁSA

Harmóniát és egyensúlyt teremt
Ez a fajta borogatás aktivizálja az öngyógyító erőket és erősíti az immunrendszert. Harmóniát teremt a testben és a gondolkodásban, valamint lelki egyensúlyt ad. Egy nagyobb lepedő és két gyapjútakaró kell hozzá. A kezelésnél szükségünk lesz egy ismerősünk segítségére. Egy nyugágyra vagy napozóágyra terítsük le az egyik gyapjútakarót.

A lepedőt merítsük meg hideg vízben, ami néhány csepp levendula- vagy rózsaolajat tartalmaz. A nedves lepedővel csavartassuk be magunkat úgy, hogy befedje a lábfejünket és a nyakunkat is. Fontos, hogy a takaró a nyaknál és a lábfejnél szorosan záródjon. Így pihenjünk 40-45 percet. A hideg borogatás kezdetben kissé kelelmetlen, de kis idő elteltével megérezzük, hogy a testünkben szétárad a megnyugtató melegség. Az illóolajok a test melegétől párologva fejtik ki jótékony hatásukat.
A gyógyfüves borogatások az egész test számára hasznosak, és igénybe vehetjük őket akár kozmetikai szalonokban is.