Gyermekláncfű tea

gyermekláncfűA gyermekláncfű (Taraxacum officinale) az őszirózsafélék családjába tartozó, gyakori évelő növény, melyet pitypangnak, vagy helytelenül – a benne lévő tejnedv miatt – kutyatejnek is neveznek.

Gyógynövényként régóta számon tartják: gyökerét, szárát, leveleit egyaránt alkalmazzák a gyógyításban. A növényben lévő keserűanyag élénkítő hatású.

A gyermekláncfűtea elősegíti az emésztőrendszeri megbetegedések gyógyulását. Serkenti a nyál, az epefolyadék és a gyomornedvek kiválasztását, és ezáltal javítja az összes emésztőszerv működését, aminek köszönhetően a méreganyagok könnyebben távoznak a szervezetből.
A gyermekláncfűből készített forrázat egyúttal csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet. Reumatikus panaszok esetén szintén rendkívül jó eredményeket érhetünk el vele. Annak érdekében, hogy a tea hatékonysága ne csökkenjen, édesítés nélkül fogyasszuk.

FŐZET ELKÉSZÍTÉSE
Két kávéskanál szárított és felaprított gyermekláncfűszárat, -levelet és -gyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel, és főzzük kb. 5 percig. A teát ezután hagyjuk állni 10 percig, majd szárjük le. Minden reggel és este igyunk egy csészével, legalábbb 6-8 héten keresztül. A gyermekláncfű begyűjtését és szárítását magunk is végezhetjük. Olyan növényeket keressünk, amelyek a lehető legtávolabb helyezkednek el a forgalmas útvonalaktól.

Gyógyító hatás: A gyermekláncfű annak köszönheti jótékony tulajdonságait, hogy immunerősítő hatású keserűanyagokat, valamint csersavakat, enzimeket és nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezen összetevő-kombináció tisztítja a vért, vizelethajtó hatású, gyorsítja az anyagcserét, serkenti az epekiválasztást, erősíti a gyomrot, csillapítja a reumatikus panaszokat.

A jobb emésztésért
A gyermekláncfűteát nemcsak makacs máj- és epehólyagproblémák esetén, hanem emésztési zavarok ellen is alklmazzák. Étkezést követően rendszeresen fogyasztva fokozza a gyomor, az epehólyag és a hasnyálmirigy kiválasztó működését. Zsíros ételek fogyasztásakor ez különösen fontos.

Tavaszi erősítő kúra
Magas vitamintartalma, vizelethajtó és vértisztító, valamint általános immunerősítő hatása foyltán a gyermekláncfű – a csalán mellett – semmiképpen sem hiányozhat a tavaszi erősítő kúra összetevői közül.

Érdemes tudni
A növény minden része tejnedvet tartalmaz, amely hígítatlan formában a bőrre kenve elmulasztja a szemölcsöt (vagy népies nevén fökényt). Vigyázat! Gyerekeknek nem szabad közvetlen kapcsolatba kerülniük a gyermekláncfű tejnedvével.

FELHASZNÁLÁS

Gyermekek étvágyának javítására
A gyermekláncfűből készült tea hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek visszanyerjék étvágyukat. Mivel általában nem szeretik a keserű ízt, a teához keverjünk szárított gyümölcsdarabokat.

Vese- és epekő ellen
Megszabadulhatunk a kisebb vese- és epekövektől, ha az alábbi recept szerint járunk el:
2 kávéskanál gyermekláncfüvet és 1 kávéskanál csalánt öntsünk fel 5 dl vízzel. Kb. 10 perc múlva szűrjük le, majd hígítsuk fel úgy, hogy összesen 1 liternyi mennyiséget kapjunk, és igyuk meg fél órán belül. A műveletet addig ismételjük, amíg a vese- vagy epekő távozik a szevezetből. A késpőbbiekben hetente egyszer alkalmazhatjuk a kúrát, hogy megelőzzük az újabb kövek kialakulását. A terápia ideje alatt orvosi felügyeletre van szükség, mivel a kövek kiürítése igen fájdalmas lehet!

Reumára
Reumás panaszok esetén a gyermekláncfűtea eredményesen segíti elő a szervezet méregtelenítését. Gyógyító hatását borogatással növelhetjük. A forrázatba mártott tiszta vászon konyharuhát helyezzük a fájó ízületre, majd takarjuk be törölközővel.

Cukorbetegségre
Magas inulintartalmának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják a gyermekláncfűteát, mivel nem befolyásolja a cukoranyagcserét.

Gyógyító teakeverékek

Epekiválasztásra
-25 g gyermekláncfűgyökér
-25 g gyermekláncfűszár és -levél
-15 g édesköménymag
-15 g mentalevél
-10 g vérehulló fecskefű
-10 g kutyabengekéreg

Más gyógynövényekkel keverve a g yermekláncfű fokozza az epekiválasztást, és megelőzi a puffadás kialakulását.

Emésztésre
-30 g gyermekláncfűgyökér
-30 g gyermekláncfűszár és -levél
-20 g csalánlevél
-20 g orvosi kecskeruta

Ez a keverék nemcsak az egész anyagcserét, de a veseműködést is serkenti. Elősegíti a folyadéktöbblet távozását a szervezetből.

Tisztításra
-20 g gyermekláncfűgyökér
-20 g gyermekláncfűszár és -levél
-20 g csalánlevél
-20 g csipkebogyó

A bőrtisztító és méregtelenítő tea csak akkor fejti ki hatását, ha több héten keresztül naponta fogyasztjuk.