Ananász

Ananas comosus (A. Sativa) – Ananászfélék családja

ananászEgyéb elnevezése: termesztett ananász

A Dél-Amerikában őshonos ananász nagy törzsű, 1 m magas évelő növény. Lándzsa alakú, húsos leveleinek széle tüskés. Virágai a tőkocsány csúcsán törzsaszerű füzért alkotnak, amelyet levélüstök zár le. Termése szorosan egymáshoz  tapadó bogyókból tevődik össze. A sárga vagy pirosassárga, jellegzetes termés tetejét kis levélüstök díszíti.

FELHASZNÁLT RÉSZEI

az érett vagy még zöld termést és a szárát hasznosítják. A termés friss vagy szárított állapotban egyaránt fogyasztható, és számos ételrecept hozzávalói között szerepel. Ekkor – főzve vagy megsütve – aromája az egyéb fűszerekével együtt érvényesül. Por és kivonat formájában is hozzáférhető, de kétségtelenül a legjobb a friss gyümölcs vagy gyümölcslé fogyasztása.

HATÓANYAGA

Termése és szára bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely a fehérjelebontást (húsok, tojás, sajt) segíti elő. Termésében az A-vitamin előanyaga (béta-karotin) és C-vitamin is található.

A közelmúltban, amikor a média oly sokat foglalkozott az enzimekkel, a por alakban vagy kivonatként forgalomba került száraz ananászról (a termésről és szárról) elterjedt, hogy természetes módon fogyaszt. A bromelainnak fehérjebontó és zsírszövetromboló hatást tulajdonítottak. Az előbbi be is igazolódott, az utóbbit viszont mindeddig egyetlen kísérlet sem bizonyította.

GYÓGYHATÁSA

A bromelain lebontja az állati és emberi fehérjéket, a másik trópusi gyümölcsben, a papajában megtalálható papainhoz hasonlóan. Ezeknek a proteolitikusnak nevezett enzimeknek gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatásuk van. Ödéma esetén is segítséget jelentenek.

FELHASZNÁLÁSA

A zöld gyümölcs étvágygerjesztő, és hatásosnak mutatkozik a rossz emésztés javításában. Az érett gyümölcs csökkenti a gyomor savasságát és a bélgázképződést. Gyulladásgátló és a vérlemezkék összetapadását akádolyozó hatása miatt sérülések és műtétek utáni ödémák kezelésére is javasolják.

FIGYELMEZTETÉS!

Az ananász gyümölcsének és levének általában nincs mellékhatása. Hatévesnél fiatalabb gyermekeknek azonban nem javasolt, mivel nyálkahártyájukat irritálhatja a bromelain. Ritkán előfordulhatnak bizonyos mellékhatásai is: gyomorgyörcs, hasmenés vagy allergiás reakciók.

ALKALMAZÁSA

Belsőleg

Rossz emésztés

Kapszula (500 mg porból): naponta 4 kapszula 1 nagy pohár vízzel. Ma már ritkán alkalmazzák az ananászt por vagy száraz kivonat formájában. Hatásosabb a számos gyógykészítmény közül váalsztani, amelyeknek adagolása pontosabb, és csak bromelaint tartalmaznak.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!