Torokfájásra

Tipp

A gyerekek szeretni fogják a zsályamézet, még akkor is, ha nem betegek: 500 g mézhez adjunk egy citrom levét és reszelt héját, 15 friss zsályalevelet, 1 fahéjrudat és 5 szegfűszeget. A hozzávalók benne maradhatnak a mézben. Finom kenyérrel vagy gyógynövényteákhoz.

Ha elkezd kaparni a torkunk, biztosak lehetünk benne, hogy bújkál bennünk a meghűlés. Azt pedig a legkevésbé sem akarjuk, hogy fájjon a torkunk, tehát itt az ideje az ecetes zsálya- vagy a kakukkfűteának.

zsalya1 csésze zsályateához:

4-5 zsályalevél

1 l víz

1 kk. ecet

1 csésze kakukkfűteához:

kakukkfu1 friss, leveles kakukkfűág

1 l víz

1 kk. citromlé

Mossuk meg, és rázzuk le a zsályaleveleket, majd vágjuk finomra. Tegyük egy csészébe, és öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk ázni kb. 10 percig. Tegyünk hozzá egy kiskanál ecetet, és gargalizáljunk vele. Amit nem tudunk elhasználni a gargalizáláshoz, megihatjuk teaként.

A kakukkfüves változathoz mossunk meg egy kakukkfűágat, és rázzuk le róla a fölösleges vizet. Tépjük le a leveleket, és aprítsuk fel. Tegyünk egy kiskanálnyi összevágott kakukkfűlevelet egy bögrébe, öntsünk rá forró vizet, és hagyjuk állni kb. 10 percig. Adjunk hozzá egy kiskanál frissen facsart citromlevet. Egy részét hasznájuk fel gargalizáláshoz, a többit fogyasszuk el teaként.

A kakukkfű és zsálya forrázatát a torok borogatására is használhatjuk.