Édeskömény

édesköménymag

Foeniculum vulgare

Az édeskömény, vagy más néven ánizskapor gyógynövényként való alkalamzását Sebastian Kneipp német pap honosította meg, aki a természetgyógyászat elkötelezett híve volt. Összemorzsolt édesköménymagból készült forró teával makacs hurutot, szamárköhögést, asztmát és egyes tüdőbetegségeket is kezelt.

Jellemzők:

Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik, erősen fűszeres ánizsillatot áraszt. A sárga színű virágzatból kifejlődő magok íze édeskés, kissé a kámforéra emlékeztet. Szárítás közben a magok gyakran kettéválnak.

Előfordulás

Az édeskömény eredeti származási helye a Földközi-tenger medencéje, ahol a napsütötte hegyoldalakon a mai napig találkozhatunk a növényvad változatával. Napjainkban zöldség- és fászernövényként termesztik a mérsékelt égöv számos pontján.

Gyógyászati alapanyag

Természetgyógyászati célokra elsősorban a növény magját alkalmazzák. Hatóanyagokat számottevő mennyiségben tartalmaz ezenkívül a friss, még zöld édeskömény, valamint a növény gyökere, melyet tavasszal, a levelek kifejlődését megelőzően használnak fel. szárítani csak teljes egészében, árnyékban szabad.

Hatóanyagok

az édeskömény magjából kivont illóolaj nagy mennyiségben tartalmaz görcsoldó hatású anetolt és étvágyjavító fenchont, valamint kevés pinént, limonént és fenolétert.

Alkalmazás

Az édesköményből főzött tea enyhíti a felfúvódással járó emésztőrendszeri panaszokat. Ugyancsak alkalmazzák az anyatejtermelés beindítására. A növényből készült szirup köhögés esetén elősegíti a váladék felszakadását.

Érdemes tudni

az édeköménymagok rágása (naponta fél kávékanállal reggeli előtt) jótékony hatással van a szájüreg nyálkahártyájára, és firssíti a leheletet.

Felhasználás

Forrázat: 1 kávéskanál édesköménymagot forrázzunk le 2,5 dl lobogó vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. A magokat előzőleg tanácsos mozsárban összetörni.

Szemtisztító víz: Rövid ideig forraljunk 2,5 dl vízben 1 kávéskanál édesköménymagot. Adjunk hozzá egy csipet sót, majd 10 percig hagyjuk állni. végül szárjük át lenvászon konyharuhával bélelet szűrön. a konyharuhában felfogott gyógynövényt alkalmazzuk szemhéjborogatásra, a forrázatot pedig a szem átmosására.

Forrázat testlemosáshoz: Lobogó vízzel forrázzunk le egy maréknyi édesköménylevelet és -magot, és hagyjuk állni egy éjszakán át. A növény leszűrt darabjait csavarjuk lenvászon konyharuhába, kissé nyomkodjuk ki, majd helyzzük a fájó testrészre. A forrázat a test lemosására is alkalmas.

Gyári készítmények: Édesköményszirup (Sirupus foeniculi), édesköményméz – édeköménnyel kevert méz (Mel foeniculi), teák és cukorkák. A sokösszetevős készítmények jelentős része tartalmaz édeköményt.