Tőzegáfonya

Oxycoccus

áfonyavörös
Hasmenés és hólyaghurut esetén pótolhatatlan!

Savanykás bogyói nemcsak a konyhában népszerűek, hanem a természetgyógyászatban is felhasználhatjuk őket húgyúti fertőzések és hasmenés gyógyítására. Nemrég felfedezték, hogy a növény levele is gyógyhatású, a húgyhólyag betegségeinek gyógyításában. rendkívül hatékony anyagot: arbutint tartalmaz.

Jellemzők:

A hangafélék családjába tartozó, 15-30 cm-es magasságot elérő törpecserjének apró, bőrszerű felületű ellipszis alakú, 1-3 cm hosszó, örökzöld levelei vannak. A fehéres rózsaszínű, enyhén illatozó virágokból előbb zöld, éretten skarlátvörös, édes és kissé fanyar gyümölcsök fejlődnek ki. A leveleknek nincs illatuk, ízük kesernyés.

Előfordulás

A tőzegáfonya vadon terem Észak- és Közép-Európában, valamint Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában. Leggyakrabban tőzeglápon, fenyéres területeken és száraz erdőkben található.

Gyógynövény-alapanyag

Gyógyászati célokra elsősorban a leveleit használják, ritkábban a gyümölcsét is.

Gyógyító összetevők

A tőzegáfonya levele, ahogy más mezei gyógynövényeké is, arbutint tartalmaz. Hatóanyagának mennyisége kb. fele a medveszőlő-levél arbutintartalmának. A szervezetben az arbutin hidrokinonná alakul, amely a lúgos vizeletben antiszeptikus hatású. A levelekben értékes csersavak, katekinek is találhatók. Érett bogyói gyümölcssavakban, pektinben és flavonoidokban gazdagok.

Felhasználási javaslat

A tőzegáfonya levelei antibakteriális, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatásúak. A belőlük készült főzetet hólyaghurut esetén érdemes alkalmazni. A tőzegáfonyával kiválóan lehet helyettesíteni a jobbára magas hegységekben honos medveszőlő levelét. Levele és gyümölcse is segít hasmenés esetén. A gyümölcséből készült hab étvágygerjesztő – különösen gyermekeknél. Teaként a szájüreg és a torok gyulladásos megbetegedései esetén öblögetésre is használható.

Figyelem: A hidrokinont tartalmazó tabletták maximum egy hétig szedhetők, legfeljebb ötször egy évben. Terhesség esetén ellenjavallt.

Érdemes tudni

Csak az érett, vörös bogyók hasznosak. A zöld, éretlen gyümölcsök gyógyászati szempontból értéktelenek, tárolás alatt sem érnek be.

Alkalmazás

Tea A tőzegáfonya apróra vágott vagy összetört száraz leveleiből egy kávéskanálnyit forraljunk néhány percig 1,5 dl vízben. Miután leülepedett, szűrjük le a főzetet. Hólyaghurut esetén igyunk naponta 1-2 csészével.

Hideg áztatás Egy kávéskanálnyi levelet öntsünk le hideg vízzel, és hagyjuk állni 6-12 órán át. Szűrjük le, majd melegítsük fel és igyuk meg. A nyálkahártyát irritáló csersav így nem kerül bele az italba, és a tea kíméletesebb lesz a goymorhoz. Együnk sok salátát és más zöldséget, hogy a vizelet kémhatása enyhén lúgos legyen.

Gyümölcsök Makacs hasmenés és étvágytalanság esetén naponta többször is rágjunk el egy-egy kanálnyi szárított tőzegáfonyabogyót.

Tinktúra 20 g boegyóra öntsünk 100 ml alkoholt (80%). Zárjuk le az üveget, hagyjuk állni két hétig, időnként rázzuk fel. Két hét elteltével szűrjük le. Egy pohár vízhez adjunk 20-40 cseppet, használjuk a szájüreg és a torok öblögetésére.

A tőzegáfonya alkalmazásáról kérdezze orvosát!