Aloe-vera

Aloe capensis vagy ferox

Vastag, tüskés leveliről felismerhető pozsgás növény az aloe vera. Bár eredetileg Afrikából származik, évszázadok óta számon tartják és termesztik az egész földközi-tengeri térségben. Gyógyító hatását állítólag már Kleopátra királynő is ismerte. Az aloe verát ma is alkalmazzák a kozmetikai és gyógyszeriparban.

JELLEMZŐK

Az aloe vera egyszikű, leveles pozsgás növény; szára rövid, legfeljebb 60 cm, levele húsos – ha kettévágjuk, rendkívül keserű folyadék távozik belőle.

ELŐFORDULÁS

Az aloe vera (szúrós aloé) hazája Kelet- és Dél-Afrika, innen került a növény az amerikai kontinensre. Napjainkban elsősorban a Karibi-szigeteken és az Egyesült Államok szubtrópusi térségében termesztik.

GYÓGYÁSZATI NYERSANYAG

Gyógyászati célokra a növény levelét használják. A levélnedvből forralással és lepárlással vonják ki a gyógyhatású készítmények gyártásához szükséges sötét színű és szilárd állagú végterméket. Az üzletek kínálatában ugyancsak megtalálható a kocsonyás halmazállapotú aloe vera gél, amit a szétvágott levelekből nyernek ki.

HATÓANYAGOK

Az aloe vera legfontosabb alkotóelemei az antrakinon-vegyületek, mint amilyen az aloin és az aloemodin, amelyek a vastagbélben fejtik ki hatásukat. A növényben ezenkívül gyanta és keserű anyag is található. Az aloe vera gél összetett szénhidrátokat, enzimeket, aminosavakat és antibakteriális hatású vegyületeket tartalmaz.

ALKALMAZÁS és FELHASZNÁLÁS

Az erősen hashajtó hatású alo vera a vastagbél működésére gyakorol befolyást. Az antrakinon-vegyületek antronokká alakulnak, amelyek serkentik a bélműködést. Étvágytalanság esetén aloe verából készült főzet fogyasztása ajánlott.

Friss levél

Az aloe vera leveleit reformélelmiszereket árusító üzletekben szerezhetjük be vagy rendelhetjük meg. Hűtőben néhány hétig eltartható.

Aloe vera gél

A gélt az aloe vera frissen felvágott leveleiből nyerik ki. Itt valójában a növény levelének szilárd halmazállapotú húsáról van szó. ezt feldarabolják, majd szükség esetén további feldolozásnak vetik alá. Elősegíti a sebgyógyulást és a bőr regenerálódását. Gyulladáscsökkentő hatású, megállítja a kisebb vérzéseket, továbbá hatékonyan enyhíti a libabőrt, a viszketést, gyógyítja az égési sérüléseket, még a napégést is. Kiválóan hidratálja a száraz és érzékeny bőrt.

Gyári készítmények

Az aloe vera számos különböző alakban kapható, például drazsé, kúp éscseppek formájában. A növényből kinyert gélt, lét, valamint kivonatot gyógynövényboltokban és reformélelmiszer szaküzletekben szerezhetjük be.

Homeopátia

Külső és belső homeopátiás felhasználáshoz törzsoldatot vagy C% hígítást alkalmaznak.

ÉRDEMES TUDNI

Hashajtóként nem szabad 1-2 hétnél tovább használni, hacsak erről előzőleg nem kértük ki az orvos véleményét. Terhesség idején szintén tilos alkalmazni. A hashajtó szerek túlzottan gyakori használata káliumhiányhoz vezethet.